Varukorgen är tom.
(0)

Ariadne På Naxos - Live från MET

Ariadne På Naxos - Live från MET

Köp/reservera din biljett här

Ej bokningsbar ännu

Wien, 1700-talet. I en rik mans hus pågår förberedelser för framförandet av en ny opera seria, Ariadne på Naxos. Chefsbetjänten kommer in för att informera musikmästaren att omedelbart efter operan kommer en italiensk komedi att spelas, följd av ett fyrverkeri i trädgården. Den upprörde musikmästaren svarar att kompositören, hans unge elev, aldrig kommer att tolerera det, men betjänten är inte imponerad av hans invändningar och går därifrån. När kompositören dyker upp och hoppas på en repetition i sista minuten berättar en föraktfull tjänare att musikerna fortfarande spelar middagsmusik. Plötsligt rusar tenoren ut från sitt omklädningsrum i gräl med perukmakaren. Primadonnan kommenterar rasande närvaron av komedigruppen och deras huvudrollsinnehaverska, Zerbinetta. Mitt i förvirringen återvänder chefsbetjänten med ett meddelande: för att fyrverkerierna ska kunna börja i tid måste operan och komedin framföras samtidigt.


Allmän upprördhet får snart ge plats för praktiska reaktioner. Danschefen föreslår att man skär ner på operans musik. Musikmästaren övertalar den förtvivlande kompositören att göra det, medan de två sångarna oberoende av varandra uppmanar honom att förkorta den andres parti. Under tiden ger Zerbinetta sin grupp en genomgång av operans handling. De får veta att Ariadne har övergivits av sin älskare Theseus på ön Naxos, där hon nu väntar på döden. Zerbinetta hävdar dock att allt Ariadne egentligen behöver är en ny älskare. När kompositören kraftfullt protesterar, börjar Zerbinetta att flirta med honom. Plötsligt finner den unge mannen nytt hopp. Fylld av kärlek och entusiasm för sitt arbete förklarar han passionerat musiken som den största av alla konstarter (”Musik ist eine heilige Kunst”). Men när han ser komediskådespelarna, redo att inta scenen, inser han med skräck vad han har gått med på. Han anklagar musikmästaren för det konstnärliga sammanbrottet och springer iväg.


OPERAN


Ariadne-myten berättar hur prins Theseus från Aten begav sig till Kreta för att döda Minotauren, en varelse som var till hälften man, hälften tjur, och som gömde sig i en labyrint. Prinsessan Ariadne av Kreta blev kär i Theseus och gav honom ett garnnystan som gjorde det möjligt för honom att hitta vägen ut ur labyrinten efter att han dödat Minotauren. När Theseus lämnade Kreta tog han Ariadne med sig som sin brud. Under sin hemresa stannade de på ön Naxos. Medan Ariadne sov, smet Theseus iväg och fortsatte sin resa till Aten utan henne. Operan Ariadne på Naxos börjar vid denna tidpunkt.


Ariadne är ensam framför sin grotta. Tre nymfer ser på och beklagar hennes öde. I kulisserna tvivlar de komiska skådespelarna på om de kommer att kunna muntra upp henne. Ariadne tänker tillbaka på sin kärlek till Theseus (”Ein Schönes war ”) och ser sig själv som en kysk flicka i väntan på döden. Harlekin försöker avleda hennes uppmärksamhet med en sång (”Lieben, Hassen, Hoffen, Zagen”) men Ariadne ignorerar honom. Som i trans beslutar hon att vänta på Hermes, dödens budbärare. Han tar henne till en annan värld där allt är rent (“Es gibt ein Reich”). När komikernas ansträngningar fortsätter att misslyckas, talar Zerbinetta äntligen direkt till Ariadne (”Grossmächtige Prinzessin!”), från kvinna till kvinna, och förklarar för henne det mänskliga behovet av att byta ut en gammal kärlek mot en ny. Ariadne går förolämpad därifrån. När Zerbinetta har avslutat sitt tal hoppar hennes kollegor tillbaka upp på scenen och tävlar om hennes uppmärksamhet. Zerbinetta ger efter för Harlekins komiska protester mot kärleken och skådespelarna ger sig av.


Nymferna tillkännager att ett skepp närmar sig: passagerare är den unge guden Bacchus, som har undkommit den förtrollande Circe. Bacchus röst hörs på avstånd (”Circe, kannst du mich hören?”) Och Ariadne förbereder sig för att ta emot sin besökare, som hon tror måste vara Döden. När han dyker upp misstar hon honom först för Theseus som kommit tillbaka för att hämta henne, men Bacchus förkunnar majestätiskt sin gudomlighet. Förtrollad av hennes skönhet, säger Bacchus att han hellre skulle se stjärnorna slockna än att ge upp henne. Förlikad med en ny tillvaro ansluter sig Ariadne till Bacchus när de stiger upp mot himlen. Zerbinetta smyger in för att få sista ordet: ”När en ny gud kommer, blir vi som förstummade.”

SIGTUNA - Gröna Ladan
Adress: Gröna Gränd 6, 193 30 Sigtuna
E-post: gl@stenstaberg.se
Biljettförsäljning: Kassan öppnar 45 minuter innan föreställningen

STENSTABERG TRADING AB
Adress: Åsby 731  195 94 Märsta
Org.nr: 556814-5063
E-post: info@stenstaberg.se

barco