Varukorgen är tom.
(0)

Eurydike - Live från MET

Eurydike - Live från MET

Köp/reservera din biljett här

Ej bokningsbar ännu

Eurydike är en opera komponerad av Matthew Aucoin med ett libretto av Sarah Ruhl baserad på hennes pjäs med samma namn från 2003. Den hade premiär på Los Angeles Opera den 1 februari 2020 med Aucoin som dirigent.


Verket beställdes och samproducerades av Metropolitan Opera och Los Angeles Opera, där Aucoin var ”artist in residence”. Los Angeles Times noterade att denna uppsättning av ”världens nyaste stora opera” handlar om samma ämne som världens äldsta överlevande opera, Jacopo Peris Euridice, som hade premiär för 420 år sedan.


Operan återberättar legenden om Orfeus och Eurydike ur Eurydikes synvinkel. Ruhl förklarar att ”i myten hör vi aldrig från Eurydike – hon är alltid en gåta. Jag är intresserad av hennes röst, en röst som inte har hörts tidigare.”


Mark Swed på Los Angeles Times beskrev operan som ”ambitiös, självsäker, ofta imponerande, för det mesta engagerande, instrumentalt färggrann och fantastiskt sångbar. I sina bästa stunder är den en tillfredsställande grand opera.”


Jim Farber skrev i Orange County Register att uppsättningen är ”en triumf – musikaliskt, visuellt och vokalt.”


Matthew Richard Martinez i Bachtrack noterade att både kompositör, librettist och regissör mottagit MacArthur ”Genius”-stipendiet och sa att ”Med tanke på briljansen i styckets musik, dess gripande och unika återberättande av Orfeus och Eurydike-myten, och dess skickliga genomförande, skapar dessa tre” genier ”en fängslande opera.”


 


Akt 1


Orfeus är musiker. Han och Eurydike leker på stranden. Orfeus friar till Eurydike och hon säger ja. Hennes avlidne far är i underjorden. Han skriver ett brev till henne och undrar hur han ska få det levererat. Vid sitt bröllop går Eurydike ut och uttrycker en önskan om att få träffa mer intressanta människor. En mystisk ”intressant man” dyker upp och bjuder in henne till sin lägenhet. Efter att ha gett henne champagne visar han henne brevet från fadern. Hon försöker ta tag i det, men snubblar och faller nerför en lång trappa mot sin död i underjorden.


 


Akt 2


De tre Stenarna, en slags grekisk kör, förklarar att Eurydike har korsat glömskans flod (som avbildas som en dusch i hissen som går ner till underjorden), och har nu inget minne eller ett språk att uttrycka sig med. Hennes far hälsar henne välkommen, men hon vet inte vem han är. I de levandes land sörjer Orfeus Eurydikes död och skriver ett brev till henne. Men hand vet inte hur man får det till henne. Han bestämmer sig för att ge det till en mask i jorden. Den kryper ner till underjorden, där hennes far läser upp brevet för Eurydike. Orfeus namn hjälper henne att återfå minnet och känna igen sin far. Orfeus sänker sedan ner Shakespeares samlade verk på ett snöre. Hennes far läser för henne och hjälper henne att lära sig språket på nytt. Orfeus bestämmer sig för att ge sig av till underjorden och föra tillbaka Eurydike. Han sjunger utanför porten och väcker Hades, underjordens herre, som var den ”intressante mannen” hon mötte strax före sin död.


 


Akt 3


Orfeus säger till Hades att han är fast besluten att ta Eurydike tillbaka till de levandes land. Hades förklarar att hon kan följa honom, men han får inte titta bakåt för att se om hon är där. Om han gör det kommer hon att gå förlorad för alltid. Eurydike är rädd och vill inte lämna sin far, men han insisterar på att hon måste återvända med sin man. Rädd att hon blivit lurad och att det inte är den riktige Orfeus hon följer, ropar hon hans namn. Han vänder sig om och hon dras tillbaka till underjorden.


 


Under tiden är hennes far förtvivlat för att han förlorat henne. Han badar i glömskans flod. Eurydike har återvänt efter sin andra död, och inser att hennes far nu inte har något minne eller språk. Hades förklarar att han kommer att ta Eurydike till sin brud. Hon skriver ett brev till Orfeus, lägger det på marken och kliver själv i glömskans flod. Orfeus anländer och ser henne, men då förlorar även han minnet i duschen honom. Han hittar brevet hon skrivit till honom, men vet inte hur man läser det.

SIGTUNA - Gröna Ladan
Adress: Gröna Gränd 6, 193 30 Sigtuna
E-post: gl@stenstaberg.se
Biljettförsäljning: Kassan öppnar 45 minuter innan föreställningen

STENSTABERG TRADING AB
Adress: Åsby 731  195 94 Märsta
Org.nr: 556814-5063
E-post: info@stenstaberg.se

barco