Varukorgen är tom.
(0)

Rigoletto - Live från MET

Rigoletto - Live från MET

Köp/reservera din biljett här

Ej bokningsbar ännu

OMEDELBAR SUCCÉ


Den välbekanta melodin ”La donna è mobile” är oumbärlig i en tenors repertoar, ovärderlig för annonsörer som blandar in italiensk smak i sin reklam och oemotståndlig för parodier, med versioner som sjungits av alla från Sesame Streets Mr Noodle till den animerade Lisa Simpson.


Enligt sägnen rådde det ingen tvekan för Giuseppe Verdi om att han hade skrivit en stor hit. Han var faktiskt så säker att han vägrade låta sin förläggare släppa noter för arian förrän efter operans slutliga genrep. Inom några dagar efter premiären i Venedig spelade orkestrar i hela staden melodin för sina kunder.


HUGOS KUNG, VERDIS HERTIG


Liksom många operor bygger Rigoletto på ett tidigare sceniskt verk – i detta fall en pjäs av den franska författaren Victor Hugo från 1832 med titeln Le Roi s’amuse – bokstavligen ”kungen roar sig.” Men italienska operahus på Verdis tid var under strikt kontroll av regeringscensorer, som inte skulle ställa upp på ett nytt verk där en kung framställdes som en serieförförare. Så Verdi och hans librettist Piave gjorde om skurken från kung till hertig, och censorerna lät den passera.


Frankrike hade inte varit så lössläppt vad gäller originalet. Paris censorer beordrade Comedie Française att ställa in Hugos pjäs efter en enda föreställning. Femtio år skulle gå innan den kunde ses igen på en fransk scen. Verdis opera hade premiär i Paris den 19 januari 1857, 25 år efter att Le Roi s’amuse hade förbjudits.

SIGTUNA - Gröna Ladan
Adress: Gröna Gränd 6, 193 30 Sigtuna
E-post: gl@stenstaberg.se
Biljettförsäljning: Kassan öppnar 45 minuter innan föreställningen

STENSTABERG TRADING AB
Adress: Box 95 , 195 22 Märsta
Org.nr: 556814-5063
E-post:gl@stenstaberg.se

barco